ЛЮДМИЛА ГНАТЮК: ПОТРІБНО ВЖИТИ УСІХ ЗАХОДІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ СИТУАЦІЇ В РАЙОНІ
30.01.2020 09:37 - давність новини 4 р.

29 січня під керівництвом заступника голови районної державної адміністрації Людмили Гнатюк відбулось засідання Державної надзвичайної проти епізоотичної комісії при райдержадміністрації. На засідані також був присутній працівник державної лісової охорони лісгоспу провідний мисливствознавець району Мовчан О.М.
По першому питанню порядку денного членами комісії заслухано інформації начальника Старокостянтинівського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Леоніда Слободянюка та начальника Старокостянтинівської районної державної лікарні ветмедицини Олександра Чернюка про заходи щодо запобігання виникнення грипу птиці на території Старокостянтинівщини. Доповідачі зазначили, що 18.01.2020 року в ПП "Хутір" с.Бугаків Немирівського району Вінницької області зареєстровано загибель птиці. При дослідженні проб біоматеріалу 19.01.2020 року встановлено діагноз – грип птиці. На сьогоднішній день у Старокостянтинівській районній державній лікарні ветеринарної медицини є в наявності дезінфекційна техніка, деззасоби, спецодяг на випадок появи захворювання птиці і його ліквідації. Повідомлень від ДП "Старокостянтинівське лісове господарство", районного товариства мисливців та рибалок, а також від громадян про загибель птиці не надходило.
Грип птиці – гостре вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, збудниками якого є штами вірусу А5, А7, перебігає у формі класичної чуми птиці. Для хвороби характерні висока смертність, ураження органів травлення і дихання, наявність набряків. При зараженні птиці високо вірулентним серотипом вірусу хвороба протікає гостро й проявляється ураженням переважно респіраторної системи. Супроводжується набряком голови, діареєю, значною загибеллю птиці (до 75% і більше). Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця. Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, туші, пір'я, обслуговуючий персонал, комахи, дикі птахи. Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний.
Для попередження поширення грипу птиці для громадян рекомендовано:
– здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці; здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів; інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів; на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду; притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці за межі дворової території); утримувати різні види птахів окремо; виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними і синантропними птахами; не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці; проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням; проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території; проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом; дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках та ін.).
Наступне питання порядку денного засідання комісії стосувалось накладання карантинних обмежень по сказу собаки на населений пункт с.Самчики де 03.01.2020 року безпритульна собака вкусила місцеву жительку, а 07.01.2020 тварина загинула. 23.01.2020 року у вказаної собаки встановлено захворювання на сказ. За результатами заслуховування доповідей та обговорення даного питання членами комісії вирішено:оголосити с.Самчики неблагополучним по сказу собаки та накласти на нього карантинні обмеження; встановити загрозливу зону в межах сіл Сахнівці, Красносілка, Немирівка, Половинники, Громівка, Писарівка, Киселі, Іршики, Малишівка, Яремичі, Решнівка, Губин, Калинівка, Ладиги, Степок, Лажева, Баглаї, Ємці, Гнатки, Веснянка, Ланок, Караїмівка та прилягаючі до них польові і лісові угіддя; вжити додаткових заходів щодо регуляції чисельності поголів'я лисиці у карантинній зоні; затвердити план організаційно-господарських та спеціальних заходів по боротьбі зі сказом тварин та людей у с.Самчики та загрозливій зоні.
По завершенню засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації Людмила Гнатюк зазначила, що дотримання усіх ветеринарно-санітарних вимог та вжиття належних заходів відповідними службами дасть змогу попередити та не допустити розповсюдження грипу птиці та сказу тварин в районі, а у разі виявлення – вчасно та оперативно відреагувати.
 
Прес-служба ДП “Старокостянтинівський лісгосп

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)