Готуючись до сезону тихого полювання
30.08.2019 16:43 - давність новини 18 дн.

Настання осінньої пори з нетерпінням чекають любителі - грибники бо розпочинають своє «тихе полювання».
Грибний сезон  щороку приносить не лише щедрі дарунки лісу, а й багато біди, адже часто через звичайну людську неуважність отруюються самі рибники та їхні сім`ї.
 Щоб лісові дари не стали смертельною отрутою, потрібно мати великий досвід і знання щодо грибів, хоча навіть і вони не завжди запобігають потраплянню отруйного гриба до кошика. Також  слід користуватись рядом простих правил, яких має дотримуватись кожен грибник. Головним же у зборі грибів залишається золоте правило  - Не впевнений – гриба не бери!. Саме така головна порада усім любителям та новачкам «тихого полювання» від лісівників.
Отож з настанням грибної пори люди вирушать до лісу за грибами. Це й не дивно: кожен, хто удосвіта не полінується, обійти кілометри лісових масивів, до обіду уже матиме повний кошик дарів лісу.
З метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів лісівники нагадують прості правила, яких вкрай необхідно дотримуватися навіть досвідченим грибникам:
– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
– збирайте губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо – від них найменше отруєнь;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
– під час посухи грибів краще не брати взагалі – у спекотну погоду гриб втрачає воду, накопичує токсини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Потрібно знатитакож симптоми грибного отруєння. Характернимиє нудота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв. Навіть такими симптомами не можна легковажити у жодному випадку. Слід негайно викликати швидку допомогу! Також не викидайте недоїдених грибів – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Будьте здорові та уважні.
Прес-служба Старокостянтинівського лісгоспу

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)